Sıkça Sorulan Sorular

Neden Kabinet Kullanılmalı....:

Kabinet Düzenleme

      Zaman içersinde sistem odaları ve data kabinetleri kullanım yoğunluğuna bağlı olarak ilk kurulum şeklini kaybeder . Bu durumda kabinetlerde bir çok aksaklık ve sıkıntılar oluşur. Öyleki patch kabloların takip edilemeyişi, panellerde etiket olmayışı, aktif cihaz ile server bağlantılarının uygun olmayan kablolar ile kuruluyor olması Kuruluşların data iletişimini riske sokarak zaman zaman iletişim kesintilerine dahi yol açar. Kuruluşların değerli aktif cihaz ekipmanlarını data verilerini kısacası işletmelerin kalbini barındıran sistem odası ve kabinetlerinin kaderine terk edilmemesi sağlanmalıdır kabinet veya sistem odalarında kablo karmaşasını ortadan kaldırmak için kabinet düzenleme çalışması yapılmalıdır . 

Kısaca Kablolama Kaynaklı Sorunlar Network Sisteminizde;

  • Ağ Hızınızı Düşürür Performans Kayıplarına Neden Olur.
  • İletişim Kesintileri Oluşturur.
  • Ağ Sisteminizin Yapısının Takip Edilmesi Ve Geliştirilmesi Zorlaşır.
  • Her Şeyden Önemlisi Size Zaman Ve Para Kaybına Neden Olur .

İyi Tasarlanmış Ve Uygulanmış Bir Sistem  İse ; 

  • Kolay Yönetilebilirlik ve zaman tasarrufu.
  • Yüksek performanslı ,istikrarlı ,hızlı ve  kesintisiz iletişim.
  • Değişen ve gelişen iletişim sistemleri için yüksek band genişliği ihtiyacını karşılayabilme
  • Geleceğe yönelik teknolojiye ve teknolojik yatırımlara  uyumluluk.
  • Esneklik ve fiziksel uyumluluk .

Gibi sıraladığımız ihtiyaçları karşılamalıdır.

     

 İster küçük olsun ister ise büyük olsun sistem odalarında bulunan ağımızın en hayati cihazlarını barındıran kabinler, takılan çıkartılan patch kablolar veya aktif cihazlar ile 
Bir süre sonra kablo karmaşasından takip edilemez duruma gelir. 
Bu gibi durumlarda hangi kablo hangi cihaza gidiyor ? yada switch portlarında yer kalmadı mı ? 
Bu server’a  gelen kablo nedir gibisinden bir sürü sorular ile etiketi kopmuş yada alelade yazılmış ama karşılığının nereye gittiği belli olmayan patch paneller ile makarna gibi kapaklarından kablolar sarkan çirkinlik abidesi data kabinleri kaçınılmaz bir şekilde çoğu kez karşımıza çıkan durumlardır . 

Bu gibi sorunları mutlak şekilde başta oluşmasına dur diye bilmek gerek, düzenli oluşturulmuş bir kabinetin işletilmesi sırasında kişiler titiz davranmalı, örneğin bilgiişlem sorumlusu kişilerin 
Gereksiz uzunlukta patch kablo kullanmamaları, ups uzatmaları için grup prizlerde sayının ölçüsünü kaçırmamaları şeklinde uzayıp giden nedenler sıralana bilir.  

Biz Fonetsan Bilişim Sistemleri  olarak bu güne kadar sayısız kabinet düzenlemesinde kalıcı ve estetik  çözümler oluşturduk, bu çözümleri oluştururken izlediğimiz  ilkelerimiz ise;


-Eesnek bir yapı oluşturmak  suretiyle kabinet içinde yapılacak değişimlere olanak sunmak . 
-Standart ürünler kullanmak suretiyle kesintisiz iletişim oluşturmak . 
-Etiketleme ile kayıt altına almak ile takip edilip üzerine yeni yapıların ilavesine olanak vermek 
bu ilkeler ile yapılan çalışmalarda mevcut iyileştirme yapılacak kabinet veya sistem odasında ilk olarak bir keşif sonrasında ürün tespiti ve projelendirme ile başlayıp sonrasında sistem kapatılıp sökülmesi aşamasında kabloların etiketlenmesi ile sistem haritasının çıkartılması ve düzenleme yapılmasına kadar süre gelen bir çok işlem basamağı bulunmaktadır . Bizler Fonetsan Bilişim Sistemleri olarak  kritik olan sistem odası ve kabinetlerde neyin nasıl yapılması gerektiğini çok iyi biliyoruz, bu denli hassas çalışmalar bizim uzmanlık alanımızdır. 

Yapısal kablolamanın temel elemanlarından biri olan Rack Kabinet'ler ve bu kabinetlerin içlerinin ergonomik bir şekilde düzenlenmesi, kurulacak networklerin verimliliğini artırıp, kayıp zamanları minimize ettiği gibi, ayrıca yapılan tüm işin vitrini olması durumu ilede önem taşır. Yapısal kablolamada, yapılan kablolamanın, kullanıcıya en yakın ikinci noktası (ilk nokta prizler) durumunda olan Rack Kabinetler ile ilgili olarak bazı bilgileri sizlere aşağıda aktarıyoruz. Bu ve benzeri yapılacak düzenlemeler yukarıda belirttiğimiz gibi yapılması gerekli işler olup, hem verimliliği artırır hemde, kabinet karşısına geçenlere yardımcı olur. 


Kabinet içinde Patch Paneller 19" genişlikli çıtalara monte edildikten sonra, aktif üniteler ile aralarındaki bağlantıyı sağlayan Patch kabloları ve arka kısmında bulunan patch panellere veya Krone tipi kontakt'lara giden kullanıcılara ait UTP kablolar, kablo yönetim askıları ve yönetim bar'ları (Cable Organaizer) kullanılarak düzenlenir.Yine arkadan gelen kullanıcı kablolaları kabinet içinde kablo bağları ile, fazla sıkmadan bir araya toplanıp, bağlanır. Böylece Patch Panel ve Aktif ünitelere ulaşım ve erişim kolaylaşır. Kablo düzenlemesinde ortaya çıkan en son gelişmeye göre kabloların kabinet içinde hem sol hem de sağ tarafından beslenmesini öneriyoruz. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Ancak önemle tavsiye edilmektedir. Bu sayede kabinetin bir tarafında kabloların kullanacağı hacim azaltılabilir ve her iki tarafta bir denge sağlanır. 
Çoklu kablo demetlerindeki kablo bağları dışarı doğru çıkan kablo paketlerindeki gerginliği daha da arttırabilir. Bu ekstra gerilme, kablonun özelliklerini etkileyebilir ve performansını değiştirebilir. Bu ekstra yükün etkisinden korunmak için bir demetteki kablo sayısının 48'in altında olması tavsiye edilir. 


Kabinet içlerinde Patch kablo düzenleyicileri kullanılması da tavsiye edilmektedir. Kablo düzenleyicisi, kabinetin ön tarafındaki RJ45 modüllerindeki gerilmeyi azaltır ve sonradan kablo eklenmesini de kolaylaştırır. Kablo düzenleyici sayısı patch kablo sayısına bağlı olarak değişir. Genellikle 1U'luk Kablo düzenleyicisi, 24 Patch Kablo için yeterlidir. (ortalama % 60 ) 
Bir kabinetin içinde yapılan işin düzenini  anlatan bir etiketleme ve bu etiketleme (adresleme) ile ilgili açıklayıcı bilgileri içeren bir plan bulunmasında yarar vardır. Bu kullanım esnasında veya arıza halinde çok işe yarayacaktır.Ayrıca kabinet içlerinde düzenleme yapılırken F/O kablolar yukarıda, UTP kablolar ise daha fazla ve ağır olacakları için daha aşağılarda yer almalıdır. 
Aktif Üniteler ( Switch, Router ,Modem vs.) uygulamaya göre kabinet içine yerleştirilirken özellikle aktif ünitelerin arası ½ u kadar boş bırakılmalıdır. Bu cihazların havalandırması ve ısınmamaları için yararlıdır. Yine kabinetlerin içinde yardımcı olarak sabit ve hareketli raflar bulunabilir. Ancak bu raflar kablo yönetimini zorlaştıracak biçimde monte edilmemelidir. Bir Rack kabinetin, tüm kapıları açılabilir yapıda olmalıdır ki gerektiğinde istenilen üniteye kolayca erişilebilinsin. 


Ancak özellikle ön panelde, Patch kabloların yoğun biçimde kullanılmasından dolayı bir sıkışıklık olmakta ve ön kapı çoğu zaman açık kalmaktadır. Bu durum kabinetin içine ve dolayısıyla, içerideki aktif ürünlere toz kaçmasına neden olacağı gibi, son derece çirkin bir görüntü oluşturur. Bunun çözümü ise kabinet ön çıtalarının yaklaşık 4-5 cm kadar içeri çekilmesi yoludur. Böylece Patch kablolara yeterli alan kalacağı için kapıda rahatça kapanabilir .


Kısaca  kabin düzenleme hizmetlerimiz : 
-Kabin aktarımı hizmeti içersinde, dağınık halde bulunan kabinetin etiketlenerek sökülmesi ve yeni düzende tekrar dizayn edilerek velcro bantlar ve organaizer ile düzenlenmesi ile kablo karmaşasından kurtulma. 


-Her boyuttaki mevcut data  kabinetin ve içindeki aktif, pasif sistemlerin sökülerek istenilen başka bir noktaya aktarımı ve Tekrar kurulması. 


-Bir sistem odasının Data kablolama, telefon kablolama ,enerji kablolama sistemlerinin tümü ile sökülüp nakli yapılır.